Enthousiast, vol energie en vastbesloten om een bijdrage te leveren aan een duurzame toekomst. Dat is onze nieuwe ambassadeur Riksta Zwart, directeur van Waterbedrijf Groningen, tevens voorzitter van het Koninklijk Nederland Waternetwerk (KNW). “Ik haal voldoening uit het feit dat jonge mensen mooie dingen doen”, zegt ze. “We hebben bij ons waterbedrijf al eerder trainees gehad en op dit moment werkt Tim Weerman bij ons. Ik kom ook regelmatig watertrainees tegen op congressen. Het is echt een bepaald type: open blik, nieuwsgierig, gedreven, heel erg reflectief, kritisch, willen leren. Heel opvallend. Fantastisch dat ze zich zo jong al in de breedte en de diepte kunnen ontwikkelen.”

Waterbedrijf Groningen bestaat dit jaar 140 jaar. Iets om trots op te zijn, vindt directeur Riksta die zelf geen ‘waterachtergrond’ heeft. Als jurist gespecialiseerd in het energierecht maakte ze carrière in de energiesector. Toch is de overstap naar de waterwereld niet gek. “Er zijn veel parallellen”, legt ze uit. “Beide sectoren hebben van oudsher een maatschappelijke functie. Je zorgt voor iets dat belangrijk is in het dagelijks leven van mensen. Bovendien hebben beide sectoren te maken met complexe infrastructuren en veel klantcontact.”

Meer dan drinkwaterproductie

Als publieke organisatie vervult het waterbedrijf een belangrijke rol, vindt Riksta. “Onze kernactiviteit is en blijft produceren en leveren van betaalbaar drinkwater. Maar we verbreden onze activiteiten door in te springen op belangrijke maatschappelijke opgaven. We moeten onze bronnen beschermen en daarbij hebben we onder andere te maken met drukte in de ondergrond, de energietransitie, klimaatadaptatie, de omgang met reststoffen en andere uitdagingen. Om tot goede oplossingen te komen is samenwerking met de omgeving essentieel.”

Riksta noemt meteen een paar mooie voorbeelden. “Samen met drinkwaterbedrijf Evides hebben we het dochterbedrijf North Water, een deskundige partner voor de levering van industriewater. Dit water maken we uit andere bronnen dan onze grondwaterbronnen. Deze willen we namelijk vooral behouden voor drinkwatertoepassingen. Ook dragen we op kleine schaal bij aan de energietransitie in het noorden. We leveren namelijk warmte aan klanten. Dit doen we vanuit onze dochteronderneming WarmteStad onder andere samen met de gemeente Groningen. De genoemde samenwerkingen hebben allemaal te maken met bronnen, transport en distributie van water. Daar zijn we namelijk van! Al onze activiteiten hebben als doel om de waterbelangen van de provincie Groningen veilig te stellen.”

Verbindingen leggen

Als oplossingsgerichte verbinder die Riksta van nature is, kan ze haar ei ook goed kwijt in nevenfuncties zoals het voorzitterschap van het Koninklijk Nederlands Waternetwerk (KNW) en haar ambassadeursrol rond het bedrijfstakonderzoek bij KWR met betrekking tot Water in de Circulaire Economie (Wice). Ook over haar ambassadeurschap voor het NWT hoefde ze niet lang na te denken. “Wij hebben hier in de afgelopen jaren al meerdere NWT-trainees gehad”, vertelt ze. “Het programma biedt jonge professionals een geweldige kans, want terwijl je de sector ontdekt en nieuwe kennis opdoet, kun je twee jaar aan jezelf werken, ontdekken wat er bij je past en waar je talenten liggen. Trainees brengen ook veel kennis, ideeën en nieuwe contacten naar het bedrijf. Ze hebben een goed netwerk en kunnen snel en cross sectoraal schakelen. Wat mij betreft zijn de trainees echt een aanwinst voor de watersector, dus daar wil ik graag een bijdrage aan leveren. Op een bepaalde manier doe ik dat denk ik al, maar als officieel NWT-ambassadeur ga ik extra goed luisteren en rondkijken. Waar kan ik ideeën aanreiken, waar kan ik verbindingen leggen? Ik heb een behoorlijk netwerk en als lezers nu denken dat ik iets voor ze kan betekenen, dan mogen ze me zeker bellen!”

keyboard_arrow_up