De watersector heeft professionals nodig met een frisse blik die over grenzen heen kijken. Het Nationaal Watertraineeship speelt in op deze behoefte en biedt pas afgestudeerde hbo'ers en wo'ers een unieke en aantrekkelijke start van hun watercarrière.

Groepsfoto 5 jaar NWT met bril

Werken met talent

Werk met jouw talent

Werk met talent

Zo word je trainee

Niet iedereen kan watertrainee worden. Er ligt veel voor je in het verschiet, en daarom verwachten we ook veel van je. Om te beginnen moet je een (strenge) selectieprocedure doorlopen.

Wat vinden we belangrijk? Onder andere 100% inzet, een ‘open mind' en een gezonde dosis enthousiasme. Je moet het leuk vinden om samen met andere trainees aan de slag te gaan met projecten van verschillende werkgevers. En uiteraard moet je openstaan voor het trainings- en coachingsprogramma.

Toelatingscriteria

Verder hanteren we enkele ‘harde' criteria. Een ervan betreft je (voor)opleiding: je moet een afgeronde relevante hbo- of wo-opleiding hebben, bijvoorbeeld op het gebied van:

  • Civiele techniek
  • Fysische geografie
  • Hydrologie
  • Planologie
  • Aquatische ecotechnologie
  • Technische bedrijfskunde

Ook met een opleiding die niet direct gelinkt is aan de watersector kun je kans maken op een plek binnen het Nationaal Watertraineeship. Bijvoorbeeld met een studie bestuurskunde, internationale betrekkingen of rechten. Hierbij moet je ons ons wel kunnen overtuigen van jouw bijdrage aan de watersector. Bijvoorbeeld door stages, onderzoeken of een overtuigende motivatie waaruit jouw band met de sector blijkt.

Daarnaast is het traineeship specifiek bedoeld voor starters op de arbeidsmarkt, met niet meer dan twee jaar werkervaring (in de watersector).

Voor sommige traineefuncties gelden nog aanvullende eisen. Uiteraard geven we die van tevoren aan.

Al werk, toch meedoen?

Werk je al als starter bij een organisatie in de watersector en wil je graag meedoen? Met maximaal twee jaar werkervaring ben je van harte welkom. Vraag je opdrachtgever of er interesse is om mee te doen en meld je aan voor het selectieproces. Je volgt dan de versnelde procedure; we hoeven immers geen traineewerkplek meer voor je te vinden.

Inschrijven

Ieder halfjaar start er een nieuwe groep Watertrainees. Hoe eerder je je aanmeldt, des te meer kans je maakt om de procedure succesvol te doorlopen.

We beoordelen je inschrijving op verschillende elementen:

  • Je motivatie
  • De relevantie van je studieachtergrond
  • Je werk- of stage-ervaring.

Zien we toekomst voor je binnen het Nationaal Watertraineeship, dan krijg je een uitnodiging voor een selectiegesprek in ons kantoor in Den Haag.

Selectiegesprek

Tijdens het selectiegesprek bespreken we je opleidingen, eventuele werkervaring, wensen en ambities. Voorafgaand aan het gesprek vragen we je een Teamroltest in te vullen. Die geeft een beeld van je natuurlijke rol in een team. Ook komen jouw leerdoelen die centraal staan binnen het programma van het Nationaal Watertraineeship aan bod. Hierdoor kunnen we nog beter bepalen of het traineeship iets voor jou zou kunnen zijn en welke werkplekken mogelijk interessant zijn. Daarnaast vragen we je twee referenten aan te leveren.

Enige tijd na het gesprek hoor je of je in aanmerking komt voor de kandidatenpool van het Nationaal Watertraineeship. Daarna ontvang je een uitnodiging voor een van de informatieworkshops.

De selectieochtend

Op de selectieochtend ontvang je meer informatie over het Nationaal Watertraineeship, zodat je weet wie we zijn en wat we voor jou kunnen betekenen. Tijdens deze ochtend volg je een korte proeftraining. Daarin beoordelen we je inschrijving en kun jij bepalen of het Nationaal Watertraineeship de goede stap voor je is. Zijn we allebei van mening dat dat het geval is, zit je definitief in onze kandidatenpool en gaan we op zoek naar een passende traineewerkplek.

Voorstellen bij de werkgever

Wanneer wij een werkplek voor je hebben gevonden, kijken we samen naar de vacature. Ben je geïnteresseerd? Dan sturen we je cv naar de opdrachtgever. Je cv belandt niet in een la of archiefkast, maar komt rechtstreeks op het bureau terecht van degene die beslist over de invulling van de functie.

Overigens hoef je niet per se op ons te wachten. Als je geselecteerd bent voor het traineeship, kun je ook zelf op zoek naar een passende werkplek. Voorwaarde is uiteraard wel dat ook de opdrachtgever mee wil doen aan het traineeship.

Het sollicitatiegesprek

Als de opdrachtgever aangeeft kennis met je te willen maken, regelen wij een afspraak voor een sollicitatiegesprek. Afhankelijk van de opdrachtgever kan het zijn dat na een positief verloop een tweede gesprek of assessment wordt ingepland.

Start als Nationaal Watertrainee!

Is er een match tussen jou en een opdrachtgever? Welkom bij het Nationaal Watertraineeship!

> Zo word je trainee
Lees hier meer over de selectieprocedure.

> Inschrijven
Wil je de trainee-uitdaging aangaan? Schrijf je in!

> Trainee vacatures
Schrijf je nu in en start direct met de selectieprocedure!

> Jouw kans
Benieuwd wat het NWT jou kan brengen? Kijk of de visie van het NWT past bij jou!

> Ons aanbod
Geselecteerd? Geweldig! Je bent watertrainee! Lees hier wat dat betekent.